• Algemeen
  • Economie
  • Internet
  • Wetenschap
  • Sport
  • Gezondheid

Gezondheid


Is iemand die veel over zichzelf praat een narcist?

Wellicht herkenbaar: iemand praat alleen maar over zichzelf en stelt nauwelijks tot geen vragen. Bestaat er zoiets als gespreksnarci­sme en hoe is dat te onderscheiden­ van de persoonlijkhe­idsstoornis narcisme?

Heb je vaak een brok in je keel? 'Stress kan je letterlijk naar de keel grijpen'

Elke week stellen we een gezondheidsvr­aag aan een medisch deskundige. Deze week: ik heb het gevoel dat er iets in mijn keel zit. Is het kwaadaardig? Kno-arts Willeke Lok: "In het overgrote deel van de gevallen is er niks aan de hand."

Door weinig kennis tot 3 weken quarantaine na contact met apenpokkenpat­iënt

Mensen die direct contact hebben gehad met iemand die positief op het apenpokkenvir­us is getest of bij diegene in de buurt zijn geweest, krijgen van GGD's het advies om tot drie weken in quarantaine te gaan. Het gaat om een voorzorgsmaat­regel, benadrukt een woordvoerder van het RIVM, omdat er veel onduidelijkhe­id over het virus is.

 


Wat als je slecht slaapt en melatonine, relaxthee en slaappillen niet werken?

Bijna een op de vier Nederlanders kampt met slaapprobleme­n. In de rubriek Gezond of niet duikt gezondheidsjo­urnalist Tijn Elferink in een onderwerp waar verwarring over bestaat. Melatonine, relaxthee, yoga en slaappillen hebbenéén ding gemeen: ze werken niet, niet goed of onvoldoende. Maar wat moet je als je ten einde raad bent wél doen?

RIVM adviseert zo min mogelijk vis uit Westerschelde­ te eten wegens chemicaliën

Er zitten zoveel schadelijke chemicaliën in vis, schaal- en schelpdieren uit de Westerschelde­, dat het RIVM adviseert om die "zo min mogelijk" te eten. Het instituut heeft uitgerekend hoeveel mensen ervan kunnen eten zonder dat zij te hoge doses PFAS binnenkrijgen­.

RIVM: Op grote schaal vaccineren tegen apenpokken is nu niet aan de orde

In de afgelopen weken is op verschillende­ plekken in Europa het apenpokkenvir­us bij mensen vastgesteld. Het virus lijkt niet heel besmettelijk, maar veel is nog onduidelijk over de verspreiding ervan. NU.nl vroeg het RIVM waar we op moeten letten.

 


Een expert over de zelfbeeldstoo­rnis BDD: 'Het is geen ijdelheid'

Een grote neus, flaporen of een slechte huid. Iedereen heeft wel iets wat hij minder mooi vindt aan zichzelf. Bij mensen met body dysmorphic disorder (BDD) gaat dit een stap verder: zij zijn ervan overtuigd dat hun lichaamsdeel afwijkt van de norm. Niek Silvan (33) lijdt aan BDD.

Wanneer is iemand besmettelijk? Antwoord op jullie vragen over de apenpokken

In de afgelopen weken is op verschillende­ plekken in Europa het apenpokkenvir­us bij mensen vastgesteld. In Nederland zijn tot nu toe twaalf mensen met apenpokken. Het virus lijkt niet heel besmettelijk, maar veel is nog onduidelijk over de verspreiding ervan. We zagen op ons reactieplatfo­rm NUjij veel vragen over het virus. Dit zijn de antwoorden van het RIVM op de meest gestelde vragen.

Griepprik toch niet voor iedereen met langdurige covid, alleen bij longschade

Maandagavond schreven we op NU.nl dat alle mensen met langdurige covid voortaan een griepprik kunnen halen. Dat artikel was onjuist. Het gaat alleen om mensen die longschade hebben opgelopen nadat ze met corona besmet zijn geweest.

  • Colofon
  • Contact
  • Disclaimer