De gezondheidsrisico's van Nederlanders nemen toe door klimaatverandering, meldt het RIVM. Zo zijn er meer sterfgevallen door hitte, hebben mensen hevigere hooikoortsklachten en is er een grotere kans op huidkanker.
Wetenschappers in Maastricht hebben dankzij computermodellen een mogelijke nieuwe behandeling gevonden voor hartfalen. In plaats van het hart langzamer te laten kloppen, wat vaak de behandelmethode is, versnellen ze het hartritme.
Er komen voorlopig geen boetes op de import van alternatieve medicijnen tijdens een tekort. De Raad van State zette woensdag een streep door de toestemming die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) had gegeven voor die import. Maar daar is minister van Volksgezondheid Fleur Agema weer voor gaan liggen.
Deze week vinden twee rechtszaken plaats waarin moeders opzettelijk hun kinderen ziek maakten. Deze vorm van mishandeling heet kindermishandeling door falsificatie, ook bekend als het Münchhausen-by-proxy-syndroom. Waarom doet een ouder zijn of haar kind zoiets aan?
Ongeveer 1,3 miljoen mensen wereldwijd zijn vorig jaar besmet geraakt met hiv. Dat is het kleinste aantal sinds de piek eind jaren tachtig. Toch moeten de besmettingen nog verder omlaag zodat aids in 2030 geen gevaar meer vormt voor de volksgezondheid.
Het alzheimermedicijn lecanemab is door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) alsnog goedgekeurd voor een specifieke groep. Het middel was eerder nog afgekeurd, omdat het te veel ernstige bijwerkingen gaf.
In 2050 worden Nederlanders gemiddeld vijf jaar ouder dan nu, blijkt uit een woensdag verschenen RIVM-onderzoek. Daaruit blijkt ook dat tegen die tijd twee op de drie volwassenen overgewicht heeft. Klinkt tegenstrijdig, vonden NU.nl-lezers. We vroegen het RIVM hoe dat kan.
Het RIVM verwacht dat 64 procent van de Nederlanders in 2050 overgewicht heeft. In 2022 was dat nog 50 procent. Dat staat in het rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM.
Bij meer dan 27.000 mensen is vorig jaar kanker of een voorstadium ervan gevonden dankzij hun deelname aan een van de bevolkingsonderzoeken naar darmkanker, baarmoederhalskanker en borstkanker. Dat meldt gezondheidsinstituut RIVM donderdag.