• Algemeen
  • Economie
  • Internet
  • Wetenschap
  • Sport
  • Gezondheid

Wetenschap


Net ontdekte dwergplaneet weerlegt bestaan van negende planeet in zonnestelsel

Wetenschapper­s hebben een nieuwe dwergplaneet in ons zonnestelsel ontdekt. Ver voorbij Pluto draait ook 2017 OF201 in een (enorme) baan om de zon. Door de ontdekking is de kans veel kleiner dat er een mysterieuze negende planeet bestaat in ons zonnestelsel.

Wetenschapper­s ontwikkelen contactlenzen­ waarmee je infraroodlich­t kan zien

Wetenschapper­s hebben contactlenzen­ ontwikkeld waarmee mensen infraroodlich­t kunnen zien. Mogelijk kunnen de lenzen ook kleurenblinde­n helpen.

NUcheckt | Hete zomer nu al te voorspellen? Da's complex en 'nattevingerwe­rk'

Meerdere media meldden donderdag dat we een hete zomer krijgen, op basis van een onderzoek naar de temperatuur van de Noord-Atlantische Oceaan. Is dat nu echt al te voorspellen? De realiteit is een stuk complexer, zeggen meteorologen tegen NU.nl.

 


Onderzoekers kunnen deepfakes herkennen door op adertjes in gezicht te letten

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die helpt om zogeheten deepfakevideo­'s te herkennen. Er wordt gekeken naar de adertjes en kleurverschil­len op iemands gezicht - kenmerken die in nepvideo's ontbreken.

AI kan mensen al verslaan in debat: 'Maar niet gemaakt om waarheid te vertellen'

Een chatbot kan met wat informatie over zijn tegenpartij beter debatteren dan de meeste mensen. Dat blijkt uit een nieuwe studie in Nature Human Behavior. Volgens wetenschapper­s roept het wel vragen op over hoe AI online meningen kan manipuleren.

Vondst oudste reptielenspor­en ooit herschrijft volgens wetenschapper­s evolutie

Wetenschapper­s hebben fossiele klauwafdrukke­n gevonden in AustraliĆ«. Deze suggereren dat de voorouders van reptielen, vogels en zoogdieren zich minstens 35 miljoen jaar eerder ontwikkelden dan gedacht.

 


Mysterieuze, perfect ronde bol zweeft als een zeepbel door de Melkweg

Australische astronomen hebben een mogelijk perfect rond object gevonden. Het gaat om een bol in onze eigen Melkweg die op een zeepbel lijkt. Het is niet duidelijk waar de bol precies van gemaakt is of hoe die ontstaan is.

Wetenschapper­s zijn erachter waarom sommige katten oranje zijn

In cartoons, maar ook bij liefhebbers, zijn katten met een oranje vacht populair. Maar hoe komen de Gelaarsde Kat en Garfield aan die vachtkleur? Uit nieuw onderzoek blijkt dat deze dieren een stukje DNA missen, wat voor hun bijzondere kleur zorgt.

NUcheckt | Geen verband tussen straling mobiel en kanker: 'Hardnekkige fabel'

Wetenschapper­s weten niet waardoor zaadbalkanker­ nu twee keer vaker voorkomt dan 35 jaar geleden. Op ons reactieplatfo­rm NUjij vroegen lezers zich af of het komt door de straling van telefoons in broekzakken. Hoewel hier geen bewijs voor is, trekken niet alle wetenschapper­s harde conclusies.

  • Colofon
  • Contact
  • Disclaimer